Frestakören
hem mer om... kalendarium in english repertoar bli medlem kontakta oss
 
Läs mer om...

Frestakören

Dirigent
Maria Stoltz Wahlforss

Medlemmar

Barockorgeln

Fresta kyrka

Camille Saint-Saëns

Dietrich Buxtehude

Stabat Mater

Förklädd Gud

Johannespassionen

Juloratoriet, Bach

 

 
   

Johannespassionen av J S Bach

På Långfredagen den 7 april 1724 framfördes för första gången Johann Sebastian Bachs Johannespassion i Nikolaikyrkan i Leipzig. Att recitera, sjunga Jesu lidande är en tradition som går tillbaka till 300-talet efter Kristus.

J S Bach utvecklar den traditionen och fulländar formen när han sätter musik till Johannesevangeliet kap. 18-19 med korta tillägg från bl a Matteusevangeliet. En viktig förebild är även Barthold Brockes passionsdikt "Den för världens synder marterade och döende Jesus".

I Johannespassionen har den sjungande evangelisten en bärande funktion. Han för handlingen vidare i recitativ efter recitativ. Flera av rollerna gestaltas solistiskt bl a Jesus och Pilatus, som sjungs av basar. Ariorna, som sjungs i alla röstlägen, tolkar människornas känslor inför det som sker. Kören gestaltar både folkmassan i handlingen, men också betraktaren, den som reflekterar över skeendet, i koralerna.

Orkestern, som i Fresta kyrka spelar på tidstrogna instrument, "målar" händelserna med sina toner. man kan riktigt höra hur templet rivs itu osv.

Allt detta sammantaget gör J S Bachs Johannespassion till ett gripande, oerhört vackert musikdrama, som berör lika starkt år efter år.


Maria Stoltz Wahlforss

 

                 Frestakören  c/o Fresta församling  Fresta kyrkväg 2  194 54 Upplands Väsby  info@frestakoren.se